top of page
  • nikolahiklova

o zubaři, co neměl rád svoji vrtačku

“A zjistil jste, proč se jí bojíte?”


“Ne že bych se jí vyloženě bál. To se nedá říct. Ale neměl jsem ji rád. Vždycky mi nabíhala husí kůže a taky mě z ní bolela hlava. Jasně, dělal jsem i jiné věci, ale prevenci provádí hlavně dentální hygienistky, takže jsem většinou už jenom vrtal. A trhal. Trhání nebylo o moc lepší.“


Foto via Pinterest.

“A proč jste šel vlastně dělat zubaře?”


“No, zubař byl můj dědeček i tatínek. A navíc se mi líbilo pomáhat lidem a mít na sobě bílý plášť,” dodal muž v bílém plášti.


“A jak jste se dokázal přimět ke změně? Navíc takovéhle!” vyptávala se dál mladá žena.


“No to je právě ono. Vzal jsem si dovolenou, dlouhou dovolenou a přemýšlel, co se sebou po pětadvaceti letech zubařiny. A tak jsem jednou večer přišel na to, proč mi vadila ta vrtačka."


“Teda vy mě napínáte, až z toho nemůžu sedět v klidu,” rozesmála se. Seděla v pohodlném křesle, ale strašně se jí chtělo vrtět. Kdo by to do něj řekl, do zubaře!


“No teď musíte chvilku nemluvit, jinak se nepohneme dál,” přisvědčil ten v plášti. “Přemýšlel jsem nad tím dlouho, a pak mi došlo, že moje averze nemá nic společného s tím zvukem. Důvod byl jinde. Kvůli vrtání jsem s lidmi nemohl normálně mluvit. Vždycky se báli a po zákroku spěchali pryč.”


“Takže teď vlastně pořád pomáháte lidem. Pořád pro ně děláte důležitou věc, jen to celé probíhá bez strachu, ba s příjemným pocitem.”


“Tak tak, ale to vám dopovím za chvilku, teď vám to musím doupravit, budu chvilku dělat rámus, tak byste mě stejně špatně slyšela.”


A pak jí to dopověděl - jak se s jeho přáním těžko smiřovala celá rodina. Jeho dcera studuje medicínu a myslí si, že se otec zbláznil.


“Ale jsem teď mnohem šťastnější. A vlastně. Však mám taky svým způsobem ordinaci, klienty…”


“A plášť vám taky zůstal,” příkývla žena energicky a pak se zarazila. Uvědomila si, že musí sedět bez hnutí. Raději muže nechala dál v klidu pracovat. Za pár minut bylo hotovo.


“Podívejte ještě, jak to vypadá vzadu, zvednu vám zrcadlo. Tak co, líbí se?”


“Moc,” řekla žena a usmívala se ještě dlouho po tom, co opustila kadeřnictví.

22 zobrazení0 komentářů
bottom of page